Idén még kötelező kiadni a felírási igazolást - 2019. december 31-ig kitolódott a határidő

Egy évvel meghosszabbította a felírási igazolások kötelező kiadására vonatkozó határidőt az emberi erőforrások miniszterének rendelete, így 2019. december 31-ig a gyógyszereket felíró orvosoknak ezt kötelező kiállítaniuk és külön kérés nélkül is át kell adniuk a betegeknek. A hosszabbítást az indokolja, hogy a visszajelzések alapján sok páciens számára még komfortosabb a papír alapú megoldások használata a gyógyszerek felírásakor és kiváltásakor.

Ezúton tájékoztatjuk, hogy az Emberi Erőforrások miniszterének 42/2018. (XII. 18.) számú EMMI rendelete egyebek közt módosította az elektronikus vénnyel kapcsolatos egyes miniszteri rendeleteket is.

E módosítás értelmében – az eredeti határidőt egy évvel meghosszabbítva – a gyógyszereket felíró orvosoknak a hagyományos, NEAK által kibocsátott vényre nyomtatott

felírási igazolást 2019. december 31-ig kötelező kiállítani és azt külön kérés nélkül át kell adniuk a betegeknek.

 

A gyógyszerkiváltás folyamata nem változik: a felírt készítményeket a papír alapú felírási igazolással válthatja ki az ellátott, vagy részére bárki más, de a beteg saját maga részére eSzemélyivel, illetve személyazonosító okmány és a TAJ kártya együttes bemutatásával is kiválthatja gyógyszereit, a felírási igazolás mellőzésével.