Kötelező magánszolgáltatói csatlakozás 2018

Előzetes adatbekérés

 

Ezúton tájékoztatjuk, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez

2018. november 1. napjáig

kötelesek csatlakozni[1] a Központi Implantátumregiszterbe vagy a Protézis regiszterbe jogszabály alapján adatszolgáltatásra kötelezett[2], nem közfinanszírozott egészségügyi ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók. 

Annak érdekében, hogy a csatlakozási folyamat gördülékeny legyen, az ÁEEK EESZT Üzemeltetési és Fenntartási Főosztálya támogatást nyújt a csatlakozásra kötelezett intézmények részére.

Kérjük, szánjon pár percet az alábbi linken található űrlap kitöltésére, hogy intézménye gördülékeny EESZT csatlakozásának támogatásához megfelelő információkkal rendelkezhessünk. A csatlakozási folyamat során szükséges lépésekről szóló tájékoztatókat az űrlapon megadott kapcsolattartó részére továbbítjuk a későbbiekben. (Az űrlap kitöltése nem eredményezi a csatlakozási folyamat megkezdését!)

Űrlapkitöltéshez kattintson ide:

 

A felületen történő bejelentkezéshez kattintson a bejelentkezés gombra:

 • Felhasználóneve: „E” betű és a 6 jegyű OTH azonosítója, (pl.: E123456) OTH azonosítóját az ANTSZ közhiteles adatbázisából is lehetősége van kikeresni az alábbi linken https://www.antsz.hu/euszolg  

 • Jelszava pedig a bejelentett székhelyének irányítószáma.

 

Intézménye EESZT-hez történő csatlakozásához EESZT akkreditált egészségügyi informatikai rendszerre[3] van szüksége. Kérjük, érdeklődjön egészségügyi informatikai rendszerszállítójánál az akkreditáció állapotáról, valamint továbbítsa felé elérhetőségünket, hogy felvehesse velünk a kapcsolatot.

 

Amennyiben további kérdése merül fel, kollégáink az alábbi elérhetőségeken készséggel állnak rendelkezésére:

Email: csatlakozas.eeszt@aeek.hu

Telefon: +36 1 920 1050

 

Köszönjük együttműködését!

 


[1] Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térrel kapcsolatos részletes szabályokról szóló 39/2016. (XII. 21.) EMMI rendelet (továbbiakban Rendelet) 22. § (1) b) pontja szerint a csatlakozással kapcsolatos kötelezettségét 2018. november 1. napjáig köteles teljesíteni az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII. törvény (továbbiakban Eüak.) 35/B. § (1) bekezdés a) pontja alapján csatlakozásra köteles, nem közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatást nyújtó egészségügyi szolgáltató.

[2] Az Eüak. 35/B. § (1) bekezdés a) pontja szerint az EESZT-hez informatikai rendszere útján csatlakozásra köteles az a nem közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatást nyújtó egészségügyi szolgáltató, aki elektronikus adatszolgáltatásra kötelezett.

Elektronikus adatszolgáltatásra kötelezett egészségügyi szolgáltatók:

 • az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (Eütv.) 101/C. § alapján a Központi Implantátumregiszterbe adatszolgáltatásra kötelezett egészségügyi szolgáltató;

 • az Eüak. 16/B. § szerinti Nemzeti Csípő- és Térdízületi Endoprotézis Beültetés Regiszterbe (továbbiakban Protézis regiszter) adatszolgáltatásra kötelezett egészségügyi szolgáltató.

[3] Fontos tudni, hogy a Rendelet 22. § (2) bekezdés b) pontja alapján nemcsak a csatlakozási kötelezettséget kell teljesíteni 2018. november 1-ig, hanem ettől a dátumtól kezdve a csatlakozott egészségügyi szolgáltatóra adatszolgáltatási, illetve EESZT használati kötelezettségek is vonatkoznak, az alábbiak szerint:

 1. A csatlakozott egészségügyi szolgáltató a Rendelet 12. §-ban és a 19. §-ban meghatározott adatszolgáltatási kötelezettségének is köteles eleget tenni, azaz

  • a Központi eseménykatalógusba a Rendelet 1. melléklete szerinti események (jellemzően a fekvő- vagy járóbeteg szakellátási, valamint CT/MR vizsgálati esemény - ha végez ilyet) adatait, valamint

  • az Egészségügyi dokumentáció nyilvántartásába a Rendelet 4. melléklete szerinti dokumentumokat (jellemzően az ellátással kapcsolatos ambuláns lapot, zárójelentést, műtéti leírást, valamint diagnosztikai leleteket)

köteles továbbítani.

 1. Mivel a csatlakozott szolgáltatónál dolgozó orvos a beteg ellátása során a beteg kezelőorvosává válik (a kezelőorvos fogalma a finanszírozási formától független), így vonatkozik rá a Rendelet 18. §-a szerinti, az ellátott egészségügyi profiljának kezelésére vonatkozó kötelezettség.

 2. A csatlakozott szolgáltatónál dolgozó orvos a vényt az EESZT útján rendeli, mivel a csatlakozottság miatt nem áll fönn az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet 11/A.§ a) pontja szerinti, a papíron történő rendelésre vonatkozó feltétel.