Ugrás a tartalomhoz

Az EESZT bevezetése

Az EESZT használata 2017. novemberétől kötelező a közfinanszírozott egészségügyi ellátást nyújtó szolgáltatóknál és a gyógyszertárakban. Ellátási adatok csak a csatlakozást követően fognak a Tér-be kerülni, a korábbi betegadatok - egyelőre - nem láthatóak az EESZT-ben.

Az EESZT használatát az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térrel kapcsolatos részletes szabályokról szóló 39/2016. (XII. 21.) EMMI rendelet írja elő.

2017. november 1-jétől minden közfinanszírozott ellátást nyújtó egészségügyi ellátónak (háziorvosi rendelők, szakellátó intézmények) és gyógyszertárnak használnia kell az EESZT szolgáltatásokat, melyekkel gyorsabbá, kényelmesebbé és hatékonyabbá tehető a betegellátás.

2018. november 1-jétől kötelező a magán egészségügyi ellátóknak is az EESZT rendszerének használata. Ekkor fog csatlakozni az Országos Mentőszolgálat is.

A kötelező szolgáltatásokat a megadott időponttól használniuk kell az ellátóknak:

  • Betegellátási események rögzítése az eseménykatalógusban
  • Betegdokumentumok feltöltése az e-Kórtörténetbe (hogy a kezelőorvos lekérdezhesse)
  • Vények feltöltése az e-Recept rendszerbe, és azok lekérdezhetősége
  • Beutalók lekérdezése az e-Beutaló rendszerből
  • Beteg e-Profiljának feltöltése és lekérdezhetősége

A gyógyszertári rendszerek csak az e-Recept rendszert érik el, így csak a betegek vényadatait kérdezhetik le.

Az EESZT-hez csatlakoztatott medikai rendszereket használó orvosok, egészségügyi szakdolgozók és gyógyszerészek a saját, megszokott informatikai rendszerükön keresztül használják az EESZT szolgáltatásokat, erről bővebb információt ITT találnak.

Az EESZT szolgáltatásait csak a rendszerhez csatlakozott intézmények dolgozói érik el. A csatlakozást az ellátó intézménynek kell kezdeményeznie.

Betegadatokat csak a csatlakozást követően töltenek a szolgáltatók a Térbe, a korábbi betegadatok - egyelőre -  nem elérhetőek.

2017. december közepétől a Lakossági portálon keresztül mindenki elérheti az e-profiljába feltöltött adatait, az eseménykatalógusát, ami az EESZT-hez csatlakozott intézményekben történt ellátásainak listája, valamint az ellátások során keletkezett betegdokumentumait, e-beutalóit és e-receptjeit.

Az EESZT bevezetése kapcsán az Állami Egészségügyi Ellátó Központ országszerte különböző rendezvényeken informálja a csatlakozásra kötelezett ellátókat és egészségügyi dolgozókat. (November 1-je után hasonló módon közzétesszük, a lakossági tájékoztatási rendezvényeket.)

Olvassa el EESZT Lakossági Tájékoztatónkat!