2020. január 1-ig minden orvosi vagy fogorvosi feladatra irányuló működési engedéllyel rendelkező magánfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónak csatlakoznia kellett az EESZT rendszeréhez

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) használó intézmények köre hamarosan tovább bővül: 2020. január 1-ig minden nem közfinanszírozott szolgáltatást nyújtó, orvosi vagy fogorvosi feladatra irányuló működési engedéllyel rendelkező (1-es vagy 2-es szolgáltatási típuskód) egészségügyi szolgáltatónak el kellett végeznie a csatlakozással kapcsolatos teendőit. Ezzel megtörténik az ország teljes lefedettsége és az EESZT-hez csatlakozott egészségügyi szolgáltatók száma 25 ezerre nő.

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) 2017. november 1-i indulása óta mintegy tízezer egészségügyi szolgáltató használja. Ez több mint 26 ezer orvost és közel 13 ezer gyógyszertári dolgozót jelent. Naponta átlagosan 250 ezer ellátási esemény, 200 ezer betegdokumentum és 800 ezer recept kerül rögzítésre. 2019 március óta pedig az EESZT-n keresztül az ország mind az 55 sürgősségi osztályán mérhetővé váltak a működési és triázsolási folyamatok.

Első körben az államilag finanszírozott háziorvosi szolgálatok, a járó- és fekvőbeteg-ellátó intézmények és a gyógyszertárak csatlakoztak, majd 2018. november 1-ig kellett bekapcsolódniuk azon magánszolgáltatóknak is, akiknek jogszabály alapján a Központi Implantátumregiszterbe és a Nemzeti Csípő- és Térdízületi Endoprotézis Beültetés Regiszterbe jelentési kötelezettségük van. Az EESZT-hez csatlakozott egészségügyi szolgáltatók kötelesek az ellátási események adatait és a kapcsolódó ellátási dokumentumokat továbbítani az EESZT-be, az ellátás során felírásra kerülő vényeket pedig az EESZT-n keresztül megrendelni. Mivel a csatlakozott szolgáltatónál dolgozó orvos a beteg ellátása során a beteg kezelőorvosává válik, az ellátott egészségügyi profilját is ki kell töltenie.

Az EESZT-t használó intézmények köre hamarosan tovább bővül: 2020. január 1-ig minden nem közfinanszírozott szolgáltatást nyújtó orvosi vagy fogorvosi szolgáltatási típuskóddal és működési engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltatónak el kellett végeznie a csatlakozással kapcsolatos teendőit. A tervek szerint ezzel megtörténik az ország teljes lefedettsége és a csatlakozott egészségügyi szolgáltatók száma 25 ezerre nő.

A 2020. január 1-ig csatlakozási kötelezettségüket teljesítő szolgáltatóknak legkésőbb 2020. június 1-től meg kell kezdeniük a vonatkozó jogszabályokban meghatározott adatok EESZT-be történő továbbítását.

Az EESZT-hez történő csatlakozás a betegbiztonság szempontjából komoly előrelépés, egyaránt fontos az ellátottak és az ellátók számára: az adatszolgáltatással az ellátottakról szóló információk köre teljesebbé válik, ugyanakkor maga a szolgáltató is sokkal részletesebb és pontosabb információhoz juthat a páciens egyéb betegségeiről, gyógyszerérzékenységeiről, korábbi ellátásairól.

 

Az egészségügyi felhő hatékony és azonnali információcserét tesz lehetővé a köz- és magánellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók között, elősegíti a rendszer átláthatóságát, így biztosítva a legmagasabb szintű támogatást az ellátottak részére. Az állampolgárok hatékonyabb ellátása minden egészségügyi szolgáltató közös célja kell hogy legyen, függetlenül attól, hogy magát az ellátást közfinanszírozott vagy közfinanszírozással nem rendelkező intézményként nyújtják.