Napelem, led világítás - Újabb fejlesztések a pápai kórházban

A Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő a kórházi konszolidáció részeként kiírt pályázaton a fenntartható, hatékonyabb működést célzó pályázatot nyújtott be, sikerrel.

Napelem, led világítás - Újabb fejlesztések a pápai kórházban

Az ennek kapcsán tartott sajtótájékoztatón Kovács Zoltán államtitkár, országgyűlési képviselő elmondta, az uniós támogatási keretben jelentős részt képviselnek az energia hatékonyabb felhasználását célzó pályázati lehetőségek.

Vörös Ibolya kórházigazgatótól megtudtuk, az intézmény gazdálkodásának javítása és a megújuló energia hatékonyabb kiaknázása érdekében adtak be pályázatot. Egyrészt napelem rendszer telepítése, másrészt pedig a világítás korszerűsítése valósulhat meg, 48 millió forintból. - 223 napelem beszerzésére és telepítésére kaptunk lehetőséget, mely 60 kw teljesítményt lesz képes biztosítani. Ez az éves energia felhasználásunk 8-10 %-ka. A lehetőségeinkhez képest ez egy nagyon komoly beruházás és egy nagyon komoly megtakarítás is egyben, továbbá a világítás korszerűsítésétől a munkafeltételek és a betegek komfortérzetének javulását is várjuk - mondta el az igazgatónő hozzátéve, a közbeszerzési eljárások lezárultak, hamarosan aláírják a szerződést a kivitelezővel és néhány hét múlva megkezdődhet a napelemek telepítése. A beruházást júniusra be is kívánják fejezni. Az éves 2,5 millió forintos megtakarítást a kórház gépműszerek beszerzésére kívánja fordítani.

Kovács Zoltán megemlítette, a pápai kórház 2016-ban 73 millió forintot kapott gépműszer beszerzésre, így a már elhasználódott altató és lélegeztető gépek cseréje, új EKG, UH berendezések beszerzése is megvalósulhatott. Vörös Ibolya köszönetet mondott az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak, az uniós pályázati lehetőségeknek, valamint Kovács Zoltán államtitkárnak, aki mindig sajátjának érezte a pápai egészségügyi ellátás segítését, bármikor fordultunk hozzá, mindig meghallgatta a kéréseinket és mindent megtett a beruházások megvalósításának érdekében. - Mindannyian tudjuk, hogy az egészségügy finanszírozása a napi betegellátásra még csak valamennyire elégséges, de gépműszerpark pótlására, illetve újak beszerzésére nem. Ezért külön örömteli, hogy ilyen támogatásokban részesültünk, így az infrastrukturális beruházásokat követően a felújított rendelőkben és műtőkben a kor elvárásainak megfelelő technikai feltételrendszerrel rendelkezünk.

A sajtótájékoztatón összegezték az elmúlt év megvalósult fejlesztéseit is. Kovács Zoltán elmondta, a 2016-17 évben a pápai kórház támogatására szánt összeg meghaladja a 300 millió forintot.

Forrás: kép és szöveg Infopapa.hu

intranet