Megérdemeljük a bizalmat!

Hazánk lesz a jövő évi egészségügyi ENSZ-rendezvény társelnöke

Megérdemeljük a bizalmat!

Az egészségügyi ellátásokhoz való általános hozzáférésről szóló, jövő szeptemberi, New York-i ENSZ-találkozó egyik társelnöke lesz Magyarország – jelentette be Nagy Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkára az észtországi Tallinban, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ellátórendszerekkel foglalkozó magas szintű találkozóján, amelyen mintegy 250 európai döntéshozó vett részt június 13-14-én.

Hazánk számára a magas szintű találkozó társelnöksége, amelynek feladatait a második napon Thaifölddel együttműködésben látjuk majd el, hatalmas felelősséget jelent – hangsúlyozta felszólalásában Nagy Anikó államtitkár, aki az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviseletében kifejezte elkötelezettségét a tagállamok közötti nyitott és átlátható párbeszéd elősegítése iránt, a 2019-es magas szintű találkozó sikeres lebonyolítása érdekében. Hisszük, hogy az Egészségügyi Világszervezet Európai Regionális Irodája, valamint az európai régió tagállamainak egyaránt fontos támogatásával, közreműködésével és együttműködésével bebizonyíthatjuk, hogy megérdemeljük a bizalmat – fogalmazott Nagy Anikó.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Egészségügyi rendszerek a jólét és szolidaritás jegyében: "Senkit nem hagyunk magára" című júniusi találkozóját a Tallinni Szerződés aláírásának 10. évfordulója alkalmából szervezték meg. A tanácskozáson a magyar delegáció tagjai bemutatták az egészségügyi megelőzés hazai eredményeit, kiemelve az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkáját, amely az egészségügyért, oktatásért, család-, ifjúság- és sportügyért felelős kormányzati szervként vezető szerepet tölt be a megelőző egészségügyi intézkedések előmozdításában. Példaként említették a mindennapos testnevelés bevezetését az iskolákban, aminek köszönhetően hatékonyan kezelhető például a gyermekkori elhízás problémája is.

Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója felszólalásában felhívta a figyelmet arra, hogy meg kell védeni az egészségügyi rendszereket a válságokkal szemben, és biztosítani kell a szolidaritás, egyetemesség és méltányosság eszméinek teljes mértékű megvédését és tiszteletben tartását, ami egyébként megegyezik a Tallinni Szerződés alapelveivel is. A rendezvényen az igazgató elismeréssel szólt az Emberi Erőforrások Minisztériumának programpilléreiről, amelyek teljes mértékben megfelelnek a WHO regionális prioritásainak. Biztosította továbbá a magyar delegációt, hogy a világszervezet a legteljesebb mértékben támogatja Magyarországot a lakosság egészségi állapotának javítása érdekében kidolgozott egészségügyi program megvalósításában.

(Forrás: EMMI, kormany.hu)

intranet