Kézhigiénés Világnap a váci kórházban

A kézhigiéné volt a fő témája annak a főnővéri értekezletnek, amelyen dr. Szekeressy Zsuzsanna kórházhigiénikus főorvos tartott előadást a Kézhigiéné Világnapja (május 5.) alkalmából.

Kézhigiénés Világnap a váci kórházban

A  Jávorszky Ödön Kórházban kiemelt feladat a nozokómiális infekciók megelőzése, számuk csökkentése. A megelőzés egyik legfontosabb kulcseleme pedig a helyes kézhigiéne alkalmazása. 
Mint mondta, a kórházban minden betegellátási ponton biztosított a megfelelő kézhigiéne feltétele.  Könyökkel működtethető kézfertőtlenítő adagolók vannak a kezelő helyiségekbe, a kötözőkbe, nővérszobákba és nem utolsó sorban a kórtermekbe is, amelyekben mindig biztosított a kézfertőtlenítőszer. Nagy előrelépést jelent a kézhigiénés complaince javításában, hogy ez év áprilisától negyven darab szenzoros kézfertőtlenítő adagoló került felszerelésre a kórház különböző  területein. Ebből tíz készülék a látogatói belépési pontokon, ahol figyelem felhívó plakát is jelzi a helyes kézfertőtlenítés lépéseit. A látogatói kézfertőtlenítés lehetősége védelmet biztosíthat a látogatónak és nem utolsó sorban, a legyengült védekezőképességgel rendelkező betegeknek is, a látogatók által esetlegesen behurcolható fertőzések kialakulásától. A többi szenzoros adagoló a magas kockázattal bíró betegellátási pontokon - a műtőkben, intenzív osztályon, sebészeti kötözőkben, kardiológiai, neurológiai őrzőben sürgős betegellátó osztályon – kerültek elhelyezésre. 

Emlékeztetett, hogy a kézhigiéné betartása elengedhetetlenül fontos minden olyan helyen, ahol betegek ápolása, gondozása történik, ennek megfelelően a Kórházhigiénés Szolgálat kiemelt figyelmet fordít az előírások betartására és felügyeletére, aminek a kórház vezetése is elkötelezett híve. Egész évben folyamatosan ellenőrzik - többek között - a kézhigiénés szabályok betartását, illetve nagy hangsúlyt fektetnek az ezzel kapcsolatos ismeretek bővítésére is.  
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2005-ben hozta létre a Tisztább betegellátás – biztonságosabb betegellátás című programot, melynek fő célja az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések gyakoriságának csökkentése volt. 

A WHO ezért 2009-ben elindította a Ments életeket: Moss kezet! című kampányt, melyben irányelveket, útmutatókat fogalmaztak meg a témában. A Kézhigiénés Világnaphoz kapcsolódóan, a szakember mellett, dr. Urbán Edina főigazgató főorvos és dr. Király Edit ápolási igazgató is megköszönte az intézményben dolgozó munkatársaknak, hogy betartják a kézfertőtlenítés szabályait, amit az egész évben végzett ellenőrzések eredményei támasztanak alá. 

Forrás: Jávorszky Ödön Kórház 

intranet