Így főzünk mi – kórházi menüt kaptak a menedzser klub tagjai

Dr. Németh László példaértékűnek nevezte a kezdeményezést

Így főzünk mi – kórházi menüt kaptak a menedzser klub tagjai

A megszokottól eltérő szakmai programon látta vendégül az Orosházi Kórház a Magyar Egészségügyi Menedzser Klub tagjait a hétvégén. Ambrus György mesterszakács a kórházi menükhöz használt alapanyagokból készített ebédet számukra, bemutatva, hogyan lehet azokból jót főzni.

Az idén 25 éves klub egészségügyi vezetőket tömörít a szektor minden területéről az ellátástól a gazdasági menedzsmenten vagy a jogon át az élelmezésig. Találkozóikat havonta megtartják, minden második helyszínként vidéki kórházat választva. Ebben a hónapban két okból esett az Orosházi Kórházra a választás, egyrészt 50 éves lett az intézmény.
– A másik apropója a dolognak a Főzzük Körbe Orosházát program. Polgármester úr megkért, hogy főzzünk itt a kórházban is, amit mi továbbgondoltunk, mert a kórházi élelmezésnek sokszor tapasztaljuk negatív visszhangjait és szeretnénk ezt pozitívabbá tenni. Ezért Ambrus György vezetésével ma látványfőzést tartunk, természetesen úgy, hogy azokat az alapanyagokat használja, amiket a kórházunk is – tájékoztatott Dr. Duray Gergő főigazgató. Innen az „Így főzünk mi” szlogen. 

Az ötletet a klub tagjain kívül az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója is jónak találta, Dr. Németh László is részt vett a főzésben.
– Nagyon támogatható elképzelésről van szó, hiszen a meglévő alapanyagokból lehet jót és esztétikusat készíteni. Hogy hogyan, arra mutat nekünk most példát egy mesterszakács. A kezdeményezés nem marad ennyiben, pozitív tapasztalatok esetén szeretnénk majd országosan kiterjeszteni – mondta el.

A találkozóra számos városból érkeztek résztvevők Mosonmagyaróvártól Debrecenig. Október 13-15. között időztek Orosházán és nem csak szakmai programokon vettek részt.
– Nagy örömmel jöttünk ide, mert meseszép a város. Én, aki nagyon sok helyen jártam már, el vagyok bűvölve, de a többiek is – osztotta meg Vargáné Tar Mária, a vecsési szakrendelő gazdasági igazgatója. – A kezdeményezésnek is örülünk, mert hozzásegíti ahhoz az itt jelenlévő vezetőket, gazdasági vezetőket, ápolási vezetőket, hogy meglássák, a rendelkezésre álló összegből mit lehet kihozni. Emellett mindenképpen fontos a séf személye, hiszen lehet bármilyen alapanyagunk, de nem mindig tudjuk belőle előállítani azt a minőséget, ami elvárható – fogalmazott. Hozzátette, hogy a kórházi kosztot érő kritikákban sok a valóság, és bár nem tudnak minden beteg kívánságának eleget tenni, változtatni azonban igen, amihez az akarat és az elhatározás már adott.
– Folyamatos téma az, hogy milyen koszt van, mit kapnak a betegek és így tovább. Én úgy gondolom, pont a Sportkórház vezetése kapcsán, hogyha kapunk egy nagyon jó ötletet, egy lehetőséget, egy új képet, bebizonyíthatjuk, hogy valójában mi jót is tudunk csinálni. Ezt már Dr. Soós Ágnes, a Magyar Egészségügyi Menedzser Klub elnöke, a Sportkórház főigazgató főorvosa mondta, aki szerint épp a jó ötletek megosztása az egyik fő célja az összejöveteleiknek.
– A klub egy olyan szervezet, amely összefogja a hazai kórházakat, nem kötelező, nem irányított, nem politikai, hanem egy olyan közösség, egy klubélet, ahol megismerjük egymás problémáit, nyíltan beszélünk a megoldásokról és minden jót támogatunk, köztük a főzést is – egészítette ki.

Azt a főzést, amelyet Ambrus György mesterszakács és Hutkai Sándor élelmezésvezető mellett Avaramucz Mihály felkért szakértő, élelmiszer technológus is figyelemmel kísért. A kórházi élelmezés kapcsán elmondta, hogy az intézményekben átlagosan 16 féle menüt tartani kell, ami jelentősen megnehezíti a szakácsok dolgát. Emellett a törvényi előírások is kötelezik őket.
– Meghatározzák, hogy milyen mennyiségű ételt, milyen energiatartalommal, fehérjetartalommal, zsírtartalommal, vagy egyéb feltételeknek megfelelően kell megcsinálni, de az, hogy milyen formában készül, hogy annak az élvezeti értéke milyen, az már azokon a szakembereken múlik, akik a kórházak konyháin dolgoznak – hangsúlyozta.
A Főzzük Körbe Orosházát keretében készített étel és annak tálalása is elnyerte a klubtagok tetszését, így hamarosan útjára indul az országos mozgalom, amely a kórházi koszt népszerűsítését célozza.

Forrás: oroscafe.hu Pernyés Edit

intranet